En bra studieplats hemma

En stor del av livet går man i skola. Först grundskola, gymnasiet men ofta är det inte slut där utan man behöver studera ännu längre för att få den typ av jobb som man vill ha. I dagens samhälle är konkurrensen ganska stor, speciellt inom populära yrken och då krävs det att du gjort allt du kunnat för att nå dit du vill. En viktig sak är att lyckas studera på ett så bra sätt som möjligt.

Som universitetsstuderande bor man kanske i en liten studentlägenhet på ca 16-20 kvm. Ofta är det svårt att möblera på ett vettigt sätt, då dessa rum för det mesta är möblerade när man hyr dem. Då finns en säng, ett bord, några stolar och en garderob. Det är svårt att göra så mycket av detta, men man kan ändå ordna en bra studieplats med enkla medel. Här är några saker man bör tänka på för att få en så bra plats som möjligt:

Stolen är kanske det allra viktigaste. Många sitter eller ligger i sängen och pluggar men ska man ägna många timmar varje vecka till det är det bättre att ha en ergonomisk kontorsstol. Det är bättre för ryggen och också för huvudet då man orkar mer.

Det andra som också är mycket viktigt är belysningen. Man ska ha en lampa snett bakom ryggen som lyser mot böckerna och datorn, inte rakt uppifrån och inte heller framifrån. Är åtminstone dessa två saker ordnade kommer du märka att du orkar plugga bättre än utan.

Dessutom behövs en bra yta, ett skrivbord som kan hålla plats åt alla dina saker. Anledningen till att det är bättre att studera vid ett skrivbord än att sitta vid till exempel köksbordet är att man här kan ha allt man behöver nära till hands, samt att man inte behöver plocka undan allting när man ska äta mat eller liknande. Många skrivbord tar stor plats, men det kan man göra då är att välja ett hörnskrivbord för att ta vara på annars outnyttjad yta i rummet.