Fotboll i siffror

Fotboll är en sport som ligger nära hjärtat hos många sportfantaster. Här håller man statistik över det mesta och det blir därmed en hel del siffror involverade. Här kommer några utvalda nummer ur fotbollens historia.

VM
De 20 VM-turneringarna har vunnits av åtta olika nationer. Brasilien har vunnit fem titlar och de är det enda land som har deltagit i samtliga VM-turneringar. De övriga VM-vinnarna är Tyskland och Italien med fyra titlar vardera; Argentina och invigningsvinnaren Uruguay, med två titlar vardera; Och slutligen England, Frankrike och Spanien, med en titel vardera.

VM är den mest prestigefyllda fotbollsturneringen i världen och det mest sedda och efterföljda sportevenemanget i hela världen, vilket även överstiger de olympiska spelen. Med ett uppskattat antal tittare på 26,20 miljarder för alla matcher FIFA världscupen och 715,1 miljoner som tittade på den sista matchen, samma befolkningsmängd som en niondel av hela befolkningen på planeten.

Fotbollsspelare med olika titlar
Jari Litmanen är utan tvivel den mest framgångsrika finska fotbollsspelaren och är den enda fotbollsspelaren som har spelat fotboll internationellt i fyra olika årtionden.

Walesaren Robert Rarnshaw har ett imponerande rekord som den enda fotbollsspelaren som har gjort hattrick i de fyra största inhemska fotbollsklubbarna i Storbritannien.

Ballon d’Or vinnaren Christiano Ronaldo gjorde nyligen sin 400:e mål. Däremot hade han aldrig tidigare gjort mål i den sjunde minuten – den ända minuten han hade misslyckats att göra mål! Bortsett från stopptid har Ronaldo mest produktiva minuter varit den 68:e minuten, då han har gjort 11 mål, samt den 23:e minuten, då han har gjort 10 mål.

Uefa Champions League
Det laget som har vunnit Champions League med minst antal vunna matcher är Manchester United (1998–99), med endast fem vunna matcher. Dock gick de genom tävlingen helt obesegrade.

År 2006 producerade Arsenal den bästa defensiva insatsen i UEFA Champions Leagues historia genom att delta i 10 matcher utan att släppa in ett ända mål.

Det snabbaste UEFA Champions League målet gjordes 10,2 sekunder efter avspark av Bayern Munichs Roy Makaay mot laget Real Madrid år 2007.